ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Нос Чиракман

Нос Чиракман

Внушителният нос Чиракман е един от символите на Каварна. Той се намира на 3 км. южно от Каварна, като красив завършек на една китна долина, през която се спуска пътят от града до пристанището и морето.

Точно тук, върху равното и почти недостъпно Чиракманско плато в продължение на хилядолетия е кипял интензивен живот. През елинистическия период тук се е оформила мощна трако - гръцка колония с името Бизоне, която е поддържала интензивни контакти с останалите колонии по Черноморското крайбрежие. През I в. преди новата ера, мощно земетресение разцепва носа и голяма част от него потъва в морето.

Този факт от древността и до днес предизвиква интереса на туристите. През IV в. е изградена мощната крепостна стена, защитавала града от многобройните варварски нападения. Тази стена е реставрирана и представлява интерес за посещение от туристи. От същото време датира и базиликата, разкрита в резултат на активни археологически проучвания. Средновековният град възниква върху останките на голямата ранновизантийска крепост след успешното въстание на Асеневци и се превръща в голям занаятчийски център.

Окончателното завладяване на добруджанските земи от турците (края на XIV в.) е свързано с пълното разрушаване на Чиракман и жителите му били преселени на територията на днешния град.