ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Природен резерват "Болата"

Природен резерват "Болата"

От северната страна на нос Калиакра се намира малък залив с пристанище, наречен Болата. Болата - приказното кътче от каварненското крайбрежие е съхранено в своя автентичен вид, което допълва богатството на това неповторимо място.

От 2013 г. райското кътче Болата е пълноправен член в клуба на „Най-красивите заливи на света“. Болата не е само плаж, а единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и същевременно обхваща околните скали и малката река.

Болата представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери.

На Болата могат да се наблюдават земеродни рибарчета, воден бик, чапли, гмурци и потапници. Оттук минава Виа Понтика – едно от основните пътища за миграция на прелетните птици. В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива великолепен изглед към цялата клисура.

До Болата се стига по една отбивка от пътя между близкото село Българево и нос Калиакра. Пътят е доста тесен, но това е част от очарованието на мястото.