ОБЯВИ И СЪОБЩЕНИЯ

Лазаровден Каварна 2024

С песни и танци  Каварна отбеляза Лазаровден и Цветница. Православните празници са химн на духа и вярата, на възраждащата се природа, пролетта, любовта и хармонията. Символ на трудолюбието, в очакване за раждане на изобилието.

Архимандрит Константин от Патлейнски манастир благослови жителите и гостите  на Каварна. дощли да почетат празника.

В  празничната програма се включиха децата от Трета група „Пингвинче“ на ДГ „Здравец“ и децата от Трета група „Светулка“ от ДГ „Радост“,  Вокална академия „Каварна“,   Детски народен хор „Шарено коланче“ и Фолклорен танцов състав „Бизоне“ при Народно читалище „Съгласие 1890“ – Каварна .С вокални изпълнения се представиха и ученици от СУ „Стефан Караджа“ и  ОУ „Йордан Йовков“. Празникът завърши с изпълнения на Детска фолклорна танцова школа „Орисия“ и Фолклорен танцов клуб „Мераклии“ .

Девойки в национални носии поднесоха по залък от празничните пити на присъстващите.

По традиция до чешмата до Хамама се пресъздаде обичая „Кумичене“. Той е последният лазарски обичай, който се изпълнява на Цветница от моми. С него в миналото девойките демонстрирали своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак. Според обичая момите пускат в река китка цветя, върбово клонче или малко хлебче. Девойката, чиито венец или хляб бъде понесен най-бързо, става кумица и се ползва с изключително уважение от връстничките си. На третия ден от Великден тя посреща в дома си останалите момичета и ги гощава с баница и червени яйца.

 В празничния ден, с голям интерес се посрещна и традиционния фермерски пазар, на който производители от Добруджа се представиха със свои продукти.