Компетентно жури определи най-стойностните творби конкурса за авторско стихотворение „Новите будители“

2021-01-11.jpg

Компетентно жури определи най-стойностните творби в конкурса за авторско стихотворение под надслов „Новите будители“, организиран от Община Каварна. Председател на журито е доц. Д-р Катя Станева в Катедрата по българска литература при СУ „Св. Климент Охридски”. Научните интереси и публикациите й са в областта на литературата и културата на Българското възраждане, рецептивистиката, колективните идентичности. Авторка е на книгите „Атанас Илиев”(в поредицата "Учители -будители" на изд." Народна просвета", 1993), „Апология на Българското. Творчеството на Г. Раковски”(1996) , „Гласове на Възраждането”(2001). Член на журито е Керанка Далакманска - журналист, поетеса с издадени 10-ет книги. Три от тях са Общинско радио „КАВАРНА“, документална книга „Споделено“ за театроведа проф. Гочо Гочев, „Завеса, прожектор, сцена“ за ХХ години Национален фестивал на любителските театри с международно участие, поетичните книги: Отворена врата, Сърцето на Каварна е в морето, Безсънни мигове, Нарисувай ми дума – преведена и на румънски език. Автор е на публикации в нашия и чуждестранен печат. Автор на пет документални филма, част от които излъчвани по БНТ. Носител на престижни награди от поетични конкурси. Притежава „Златно перо“ от Съюза на българските журналисти, чийто член е. Член е и на Съюз на независимите писатели в България, на Асоциация на европейските писатели и писатели от други континенти, на Дружеството на писателите в гр. Добрич. Кореспондент на радио „ Варна“ и сътрудник на няколко онлайн вестника и на местния „Факел-Каварна плюс“. Вторият член е Анелия Скримова - дългогодишен журналист в NOVA, след което поема комуникациите на редица ключови институции (НДК, НЗОК, БЛС, ДАМТН, Информационен център на ЕП и др.). Автор е на десетки документални филми и на две книги с поезия, издавани на няколко езика (“Луди желания”, 1993 и “Дупки от пергел”, 2003). Нейни творби участват в годишните антологии за поезия у нас и в чужбина. Тя е човекът, комуникирал създаването на “Перото”. Носител е на редица престижни награди за литература, журналистика и PR. Член на СБЖ, БДВО и ЕАСD.

43-ма души от цялата страна изпратиха свои творби за конкурса „Новите будители“. От уважение към труда и таланта на авторите всички те бяха публикувани в социалната медия, макар някои от тях да не отговаряха на темата и жанра.

Наградите на журито са както следва:

Първо място – ваучер за две нощувки със закуски в Къща за гости „Наш дом“ и посещение на Археологически и природен резерват „Калиакра“, с включена беседа

Второ място – ваучер за консумация в ресторант Castello di Kaliakra на стойност 80 лв.

Трето място – ваучер за консумация в комплекс „Мидена къща“ на стойност 20 лв.

Община Каварна определи награда за събралото най-много одобрения в социалната мрежа стихотворение – ваучер за консумация в ресторант Castello di Kaliakra на стойност 80 лв.

Най-много поощрителни коментари във Фейсбук получи „Минимализъм“ на Кристиян Милчев. Същото, според компетентното жури не представлява стихотворение, а лозунгово оформен колаж. То е смесица между стихотворение и проза – тип есе. Няма поетичен изказ. Поради тази причина авторът Кристиян Милчев получава поощрителна грамота. Наградата е за „Храм на светлината“ с автор Светлин Трендафилов, събрал най-много читателски реакции.

Първо място : Храм на светлината Светлин Трендафилов

Акростих – Галина Москова

Дунавско хоро – Людмил Симеонов

Второ място: Майсторът от Троян – Мими Куртева

Моята България – Магдалена Маркова

Новите будители – Наталия Андреева

Трето място: Новите будители – Преслава Цветанова

Читалище родно – Христина Борисова

Последен час – Ана-Мария Димитрова

Кметът на Община Каварна – Елена Балтаджиева, учреди и поощрителна награда за участие в конкурса на представителите на Училищен литературен клуб „Сладкодумци“ – Шумен, с ръководител Силвия Маринова. Ангел Миленов, Денис Исмаил, Калина Генчева, Селин Фикрет и Яна Димитрова, както и ръководителят им – Силвия Маринова, получават семейни ваучери за безплатен достъп до Археологически резерват „Калиакра“.

Всички творби, сред които и наградените можете да видите на страница

https://www.facebook.com/events/398295364631242/?active_tab=discussion