Изложба по повод 80 години от възвръщането на Южна Добруджа и Освобождението на Каварна

2020-09-24-muzei-1.jpg

Събитията от далечния 25 септември са отразени най–ярко в авторитетното българско морско периодично издание през първата половина на ХХ век – списание „Морски сговор”. Богато илюстрираният брой, този от октомври 1940 г.,  е посветен на освобождението на Южна Добруджа.

Един от най-популярните варненски журналисти – Александър Бегажев (1898 – 1970 г.), участва в броя със своя репортаж „Освобождението на Каварна”. В него проследява участието на българските военни моряци в освобождаването на Балчик и Каварна.

По повод 80–та годишнина от Освобождението на Каварна, Исторически музей Каварна

организира изложба, на която ще бъдат показани предмети от бита и въоръжение от периода, оригиналния брой на списание „Морски сговор” от октомври 1940 г., вестник Морски преглед от 1 ноември 1940 г. - библиографска рядкост, предоставени от Военноморския музей Варна, публикации от дарения личен архив на Иванка Илиева, както и непоказвани публикации в различни издания от 1940г. от фонда на Исторически музей - Каварна.

Заповядайте на 25.09.2020 г. (петък) от 17:30 часа в залата за временни изложби (до централна експозиция) в Исторически музей Каварна!

Община Каварна призовава за спазване на мерките за предотвратяване на разпространението на COVID-19.