Археологически открития от Калиакра, направени през 2020 г. са изложени във фоайето на сградата на общинска администрация

228540581_1677668369290680_3823933179159430877_n.jpg

На официалното откриване днес 2-ри август 2021 г. присъстваха доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей и дългогодишен ръководител на проучванията на Калиакра, г-жа Елена Балтаджиева – кмет на Община Каварна, г-н Пенко Георгиев – директор на историческия музей в града, археолози, журналисти и граждани.

Г-жа Петрунова благодари на своите домакини – в лицето на Общинска администрация, на своя екип от археолози, а както и на екипа на исторически музей Каварна, помогнали в процеса на откриване, разпознаване и съхранение на богатите открития, намерени в последните години в района на Калиакра на малката площ от само 500 кв.м. Тези 90 на брой движими културни ценности, сред които и 23 монети, златен пръстен с камък, златни и бронзови обици, керамични съдове и железни предмети за бита представляват голям интерес за историците.

Сред откритията в некропола са гробът на неизвестен местен владетел, погребан с много почести, а както и гробът на девойка, погребана като булка, навярно доведена от Геноа и починала поради заболяване. В него са намерени дарове, между които и изложените във фоайето на Общинска администрация златен пръстен с печат с надпис, златни обици, сребърни сферични копчета, златен пръстен с камък от планински кристал, монтиран в двоен кабошон XIV век.

Сред откритите монети са намерени късно-антични, от най-ранния период на обитаване на този сектор, а именно края на V век.

Изложена е и амфора от VI век от Северна Африка, с която са транпортирали течности.

Богатите открития от XIII – XIV век пък говорят за връзката между Добруджанското господство със Златната орда и още даже с Китай.