НОВИНИ

XXV фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2023“

От 5 до 11 юни в Каварна ще се проведе XXV Национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2023“. Събитието ще бъде под патронажа на кмета на Община Каварна – г-жа Елена Балтаджиева.

Театралните трупи, които ще се представят на каварненска сцена са от Варна, София, Бургас, Каварна, Нова Загора, Козлодуй, Пазарджик, Свищов, Трявна, Карлово, Дебелец, Гълъбово, Алфатар, село Паскалево и село Драганово.

Фестивалът има за цел да покаже неизчерпаемата жизненост и сила на изкуството, представено от любителските театрални състави. Той има за цел да обогати културното сътрудничество между театралните формации и да утвърди духовното присъствие на театъра в българското културно наследство. Каварна предоставя доказано във времето поле за изява за постановки без възрастово и жанрово ограничение.

Журито и тази година се председателства от Крум Гергицов – театрален критик и театровед, членове са актьорът и заместник директор на Театър „Българска армия“ – Йордан Алексиев и актрисата от Младежки Театър „Николай Бинев“ – Гергана Христова. Официалното откриване на XXV национален фестивал на любителските театри „Каварна 2023“ е от 19:30 часа, на 5 юни пред НЧ „Съгласие – 1890“. Церемонията по награждаване и закриване на фестивала е на 11 юни от 19:30 часа в салона на НЧ „Съгласие – 1890“.