ТУРИЗЪМ И КУЛТУРА

Художествена галерия „Христо Градечлиев“ град Каварна - домакин на изложба посветена на жената

Художествена галерия „Христо Градечлиев“ град Каварна - домакин на изложба посветена на жената

Самостоятелна изложба на художничката Велина Христова ще бъде открита днес от 17:30 часа в Художествената галерия на град Каварна. Утвърдената майсторка на четката ще предстви в морския град, свои творби вдъхновени от силата на женското начало, мистерията на сътворението и ролята на жената в съвременния свят.

"Картините са обединени под името "Женски тайнства" и това не е случайно. - казва художничката - В месеца на жената, посвещавам тази изложба на живота. На силата на женския принцип в природата, надарен с неведомата мощ, да създава. На женските състояния и мистерии. Каварна е древен град, пълен с история, запазил спомена за древни култове и посвещения. Да възвестим новото начало и мъдростта на сътворението. Живота трябва да продължи. И нека е пролет!“

Велина Христова е родена в град Пловдив. Завършила е Националната художествена академия в класа на проф. Иван Газдов. Творческите й реализации, преминават през различни етапи – експерименти с текстил, керамика, приложни пластики, рисунки, колажи. Има редица самостоятелни изложби, както и участия в общи изложби. Нейни творби има в колекции в Добрич, Стара Загора, Чепеларе, Карлово, Русе, Пловдив, Варна, София, Испания, Сърбия, Русия, Румъния, САЩ. От 2018 г е член на Съюза на българските художници, секция графичен дизайн. От 1999 г., член и основател на дамски клуб „Инер Уил” Добрич, а от 2004 г. е член на дамски клуб „Майчина грижа”, гр. Добрич.

Изложбата "Женски тайнства" може да бъде видяна в каварненската галерия до края на месец март.