КАВАРНА

КАВАРНА

Каварна се намира на скалист бряг в северната част на българското Черноморие. Общината е част от област Добрич и се намира на 49 километра от областния град, а на 63 км североизточно се намира град Варна. Общата територия на община Каварна е 483 000 дка. Тя включва 21 населени места. По данни от 2011 година в тях живеят около 16 320 души, а в самия град Каварна живеят 12 572 човека.

Релефът на община Каварна е равнинен, равнисто-хълмист. Красивото крайбрежие на Каварна се простира на 42 км, а общата площ на плажовете в общината е 74 000 кв. м. На брега на града е създаден просторен изкуствен плаж. Eдин от символите на града е нос Чиракман. В миналото той се е врязвал на километри навътре в морето, но след силно земетресение, той се срутва. На неговото равно плато има много останки от крепостни стени, църкви и некрополи, което е доказателство за древността на Каварна. И днес нос Чиракман е притегателен център за археолозите. На север от Каварна се намира един от най-красивите морски носове, който е и най-източната точка на Европейския съюз - нос Калиакра. Уникалната природна даденост на района и местността Яйлата привличат много туристи, които харесват разнообразието в морския пейзаж.

Икономиката на община Каварна се развива предимно на основата на селското стопанство. Това е естествено, тъй като селищата са разположени в една от най-плодородните части на Добружа. Отглеждат се различни видове култури, районът е  известен с произведените там плодове и зеленчуци. Друг основен принос към икономиката на града е морския туризъм. Около Каварна се намират множество красиви плажни заливи. Болата е обявен за един от най-красивите морски заливи в света. В рамките на община Каварна се намира едно от най-престижните голф  игрища в България. На няколко километра от града са разположени и модерни туристически комплекси.