ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Природно-археологически резерват „Калиакра“

Природно-археологически резерват „Калиакра“

Ограничен от отвесни пурпурни скали, нос Калиакра се врязва с двукилометров клин навътре в морето и затваря голям подковообразен залив. Природният и археологически резерват Калиакра, обявен през 1960 г., заема 687,5 дка и включва диви степи и впечатляващи крайбрежни скали, високи до 70 м. Растителният свят наброява повече от 400 вида. От тях 47 са редки застрашени и ендемити. Тук гнезди аристотелевия корморан и могат да се наблюдават делфини.

През IV в. пр. Хр.тук израства селището Тиризис, по името на местното тракийско племе тиризи. През римската епоха крепостта се разраства - строят се водопровод, баня, крепостни стени, повечето съхранени до днес.

През късната античност селището се нарича Акре Кастелиум и е един от 15-те града на провинция Скития, обхващаща земите на днешна Добруджа. В този период крепостта е важен пункт от Виа Понтика. С името Калиакра селището се споменава за първи път в края на XIII в., равнозначно на добър или хубав нос. Най - голям разцвет Калиакра изживява през втората половина на XIV в., когато е столица на т. нар. Добруджанско деспотство. То обхваща североизточните български земи, откъснати от централната власт.

Писмените сведения говорят за мощен средновековен град, в който владетеля сече собствени монети и превръща крепостта в църковно средище. Залезът на крепостта настъпва с завладяването й от османските нашественици.

Последните известия за Калиакра са свързани с морска битка в залива на носа между контраадмирал Ушаков и турския флот през 1791г., в която руската армада надделява. В чест на тази битка през 2011г. е открит архитектурен-мемориален комплекс „Военно-морска слава на Русия“ посветен на адмирал Ушаков и Руския черноморски флот. В народната памет са останали две легенди за нос Калиакра.

Легенда
След превземането на крепостта от турските нашественици, 40 смели български девойки сплитат косите си на плитка и се хвърлят от стръмните скали, за да избегнат потурчването. Те са предпочели морската бездна пред гаврата на поробителя. Първата от тях се е казвала Калиакра и затова носът носи това име.

Легенда
Когато Свети Никола бил подгонен от турците, той тръгнал да бяга към морето и земята започнала да се разширява под нозете му. Така се е образувал носът. Той свършва там, където турците са застигнали светеца и са го посекли. Сега на това място има параклис с името на светеца. Природо-археологически резерват Калиакра се намира на 12 км. от Каварна и на 6 км. от с. Бългрево. Той е отворен за посетители целогодишно. През активния туристически сезон, на желаещите се предлага възможност за беседи от екскурзовод в музея-пещера на самия нос.